Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;
creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.
Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,
i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.
Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit
perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill
a través de la Paraula que ara escoltarem.
Què diu el text?
Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.
Text (Mc 3,20-35)
En aquell temps, Jesús entrà a casa amb els deixebles, i tornà a reunir-s’hi tanta gent que no els quedava temps ni de menjar. Quan els seus sentiren dir el que feia hi anaren per endur-se’l, perquè deien que havia perdut el seny. Per altra banda, els mestres de la Llei que havien vingut de Jerusalem deien que estava posseït per Beelzebul, i que treia els dimonis pel poder del rei dels dimonis. Jesús els cridà i els rebatia valent-se de paràboles. Els deia: «Com pot ser que Satanàs vulgui treure fora Satanàs? Si un reialme es divideix en faccions que lluiten les unes contra les altres no pot durar gaire temps. I si dins d’una família hi ha divisions, tampoc no pot durar. Igualment, si el regne de Satanàs s’ha dividit en faccions que lluiten entre elles ja no se sosté: no pot pas durar. A casa d’un guerrer valent ningú no pot penetrar-hi per prendre-li el que té sense encadenar-lo abans; només així li podrà saquejar la casa. Us ho dic amb tota veritat: Per més pecats que un home cometés i per més blasfèmies que proferís, Déu està disposat a perdonar-lo, però el qui injuria l’Esperit Sant, Déu no el perdonarà mai i sempre serà reu del seu pecat.» Jesús va fer aquesta afirmació perquè deien que tenia un esperit maligne.
Després arribà la seva mare amb els seus familiars, i de fora estant el fan cridar. La gent que seia al voltant d’ell li diu: «La vostra mare i els vostres parents són aquí fora, que us volen veure.» Ell els respon: «Qui són la meva mare i els meus parents?» Llavors mirant els que seien tot al voltant, diu: «Aquests són la meva mare i els meus familiars: tothom qui compleix la voluntat de Déu és el meu parent, la meva parenta, la meva mare.»
Comentaris:
Qui és Jesús? Aquesta és la pregunta que centra el relat d’aquest evangeli. Uns ho neguen. No s’obren a la presència de Déu en Jesús. I ho qualifiquen d’endimoniat. Els parents li tenen per boig. Però, també es presenta María, la Mare, amb els seus parents, els addictes a Jesús, que formen part de la seva família espiritual perquè escolten i compleixen la Paraula.
Els lletrats i fariseus en el seu afany de desacreditar-lo, es desplacen des de Jerusalem fins a Galilea i arriben a acusar a Jesús de blasfem i portador del mal total. Mereix, per tant, la lapidació. Aquesta acusació és la que a Jesús li portarà a la sentència final: ser condemnat a mort per blasfem.
Jesús s’enfronta verbalment a tal acusació i descobreix la seva contradicció: Si Satanàs expulsa a Satanàs, ell mateix s’està destruint. Però, Jesús és conscient del poder diví i se sent el més fort, que domina les forces del mal en si mateix. La seva missió és: destruir el mal que els mateixos homes realitzen. Ell ve a donar la salvació total.
Jesús proposa i convida a seguir-li. Ell ofereix tota la salvació. No la imposa a la força. I l’home, que és lliure, té el risc de rebutjar l’Esperit, l’energia de Jesús contra el pecat, l’Amor de Déu, manifestat en Ell.
Aquest és el drama de l’ésser humà: rebutjar l’Amor de Déu, que li ofereix la felicitat total. Déu està sempre disposat a perdonar-nos. Però, cadascun ha de penedir-se per a poder obrir les portes de la seva consciència a l’acció salvadora del Senyor.
Jesús mira voltant i serena el seu interior i endolceix les seves paraules, en contemplar aquella família espiritual que tracta d’entendre-li i seguir-li. Entre ells, la Mare, que segurament estaria inquieta per conèixer més a fons el misteri de la persona i missió del seu Fill.
2. MEDITA…
Què em diu Déu a través del text? Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?
Suggeriments:
“Fes que miri el bé que hi ha al meu voltant i els valors”
“Fes que reconegui el que bonament fan tantes persones que, des de la senzillesa, fan el món més habitable »”.
– “Romaneu en el meu amor”
– “A vosaltres us dic amics”
3. COMTEMPLA I PREGA…
Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…
Suggeriments:
Senyor Jesús, fes que miri el bé que hi ha al meu voltant i els valors,
que no critiqui als que fan el que bonament poden,
que reconegui a tantes persones que, des de la seva senzillesa,
fan el món més habitable.
4. ACTUA…
A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?
5. COMPARTEIX…
Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.
6. DÓNA GRÀCIES…
Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.
Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,
ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús
i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.
Font Pregaria: Evangeli al dia 2024 Ed. CCS