‘FISAT te cuenta’ tanca el curs amb les Plataformes Socials de Cartagena

9 julio 2021

Per Comunicació FISAT.
 

José Joaquín Coma, director de la casa salesiana de Cartagena, va participar en la trobada FISAT Te cuenta en la qual va acompanyar en un viatge en el temps pels projectes socials de la Fundació Ángel Tomás- FISAT a la localitat. Una trobada virtual que també va oferir una àmplia instantània de l’actualitat en què es fa necessari el suport econòmic i el compromís.

On va començar tot? Hi ha un nom clau, Inma Bernal. Un projecte inicial i com sempre el suport dels salesians per atendre una realitat.

Els projectes socials salesians a Cartagena neixen amb l’associació Alraso, fa 18 anys. «Els monitors de centre juvenil, després del seu compromís en les seves activitats de temps lliure, liderades per Inma Bernal, són els que diuen ‘oferirem aquest estil salesià per fer un projecte més social’. El primer que es va fer és treballar a la presó de Cartagena amb els interns, oferint activitats educatives i sobretot per quan sortissin de la presó poguessin treballar aquesta reinserció social. Fins i tot es va comprar un pis amb ajuda de la congregació salesiana. Així va funcionar fins que la presó de Cartagena va desaparèixer «, recorda JJ.

Amb el tancament de la presó de Cartagena s’inicien altres projectes que atenen una altra realitat social: la població migrant. Així sorgeix Alraso i el projecte Awalé. L’objectiu d’aquests recursos és «atendre aquesta població migrant perquè sigui capaç de valer-se per si mateixa». Amb l’aprenentatge de l’idioma com a vehicle d’inclusió perquè puguin participar en la societat d’acollida però també ajudant-los amb la part més burocràtica: paperassa, tràmits .. «humanitzen el que són aquestes relacions institucionals i són un lloc de referència»

Quan aquests projectes s’integren en la fundació salesiana FISAT, que acull els diferents recursos socials de les cases salesianes, els projectes Alraso i Awalé es reprodueixen en altres ciutats com València i Alacant, que també compten amb una població migrant molt significativa.

Un altre dels recursos de FISAT a Cartagena és el PAE Shirika. Un projecte de suport socioeducatiu que treballa amb els joves, una dimensió salesiana que no podia faltar. També aquest recurs ha anat adaptant-se per donar resposta a noves necessitats socials en l’entorn. En el marc de la campanya inspectorial «Primer els últims», des de la casa salesiana es va contemplar la necessitat d’atendre joves de l’escola d’una forma més integral. des del PAE Shirika es va ampliar l’edat per entrar en el projecte fins als 12 anys, en comptes dels 16, i fins als 18 anys.

Com explica JJ “en el PAE els nois i noies troben un suport social; s’estableixen relacions positives entre iguals i amb educadors que t’acompanyen i et guien. Troben un grup de referència i l’atenció és integral. És un projecte en el qual participen també com a voluntàries persones vinculades a la casa salesiana com professorat. És un projecte molt bonic perquè veus els canvis que es generen en els xavals «.

Els projectes més joves de la plataforma social salesiana de Cartagena són Somos Parte, per a la inserció sociolaboral; i el Piso Inma Bernal per a persones sol·licitants de protecció internacional. Tots dos responen una vegada més a situacions estructurals com la precarització de l’ocupació i la creixent arribada de persones refugiades.

Hem de seguir compartint i coneixent-nos

Les sinergies enriqueixen els diferents ambients de les cases salesianes. No obstant això, en la relació amb les plataformes socials salesianes hi ha marge de millora. «A vegades necessitaríem conèixer-nos més i adonar-nos d’aquest servei- en relació a la feina de FISAT- i d’aquesta riquesa que podem obtenir”.

I proposa el repte: «Que la casa conegui el que FISAT li pot oferir i que FISAT se senti amb aquesta confiança per fer ús de tots els recursos que la casa li pot oferir. Hem de guanyar en aquest compartir recursos i en el conèixer què pot oferir cada un».

També et pot interessar …

«Tantas vidas en una vida»

«Tantas vidas en una vida»

Publicada per la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials, aquest projecte neix amb la necessitat de conèixer i generar evidència empírica del procés dintegració sociolaboral de les dones migrants.