Formació
Estudi, treball, oració: aquí el teu lemaL’Inspector amb el seu Consell és el primer responsable de l’organització de la formació en la Inspectoria, assegurant l’assoliment dels seus objectius i tenint cura de la identitat salesiana per mitjà d’un Projecte Inspectorial de Formació (Cfr. FSDB 246).
El director i la Comunitat local, ambient natural de la formació, planifiquen les iniciatives de formació en el projecte comunitari en sintonia amb les orientacions de la Inspectoria (Cfr. FSDB 219-221; 231-232).
Cada germà assumeix la seva formació com a responsabilitat pròpia i fidelitat vocacional i la concreta en el seu projecte personal de vida (Cfr. FSDB 215-219).
Cadascun dels seglars que comparteixen amb nosaltres esperit i missió té l’obstinació i responsabilitat de la seva pròpia formació.
Delegat Inspectorial de Formació
Fernando Miranda
El Delegat Inspectorial de Formació realitza les tasques de reflexió, elaboració de projectes, programació, coordinació, actuació i avaluació establertes per la Ràtio (Cfr. FSDB 247, 549). Actua com a delegat de l’Inspector en el camp de la formació, i obra en dependència i d’acord amb ell i amb el seu Consell.
El Delegat Inspectorial de Formació pertany, d’ordinari, al Consell Inspectorial per fer presents habitualment en el mateix la perspectiva i les preocupacions formatives; en qualsevol cas, sigui convidat per l’Inspector a participar en aquells Consells relacionats amb temes de formació.
Equip Inspectorial de Formació
Formació Específica
«Després del tirocinni el salesià completa la formació inicial» -segons les constitucions- amb la formació específica.
La vocació salesiana és sempre específica i les diverses formes de l’única vocació laïcal, presbiteral i diaconal – constitueixen una perspectiva permanent de la formació. En aquest sentit, en cap moment existeix el salesià genèric, i, per tant, tampoc hi ha una formació genèrica.
No obstant això, es dóna un període propi de «formació específica», situat al voltant de la professió perpètua, que completa la formació de base de l’educador pastor salesià feta en el tirocinni. No s’ha d’identificar amb la qualificació professional.
Per als salesians cridats al presbiterat o al diaconat, la formació específica segueix el currículum requerit per les orientacions de l’Església.
Salesià coadjutor
Segons les Constitucions, «la formació específica ofereix al salesià coadjutor, juntament amb el coneixement més profund del patrimoni espiritual de la Congregació, una adequada preparació teològica en la línia de la laïcitat consagrada i completa la seva formació amb vista a la feina educativa-apostòlica»
Les Constitucions no expressen només un desig, sinó que presenten una disposició que correspon a una responsabilitat vocacional del germà i de la comunitat i a les orientacions de l’Església.
El moment de la formació específica, vist en el context de l’opció definitiva per a la vida salesiana, s’ofereix al salesià coadjutor com a oportunitat de:
- Un temps d’avaluació i integració del camí vocacional i formatiu recorregut;
- Un temps de reafirmació de la pròpia identitat, viscuda en la complementarietat amb el sacerdot, i mitjançant les seves pròpies motivacions;
- Un temps de reflexió, d’estudi i de qualificació en l’àmbit cristià teològic pastoral i de la vida consagrada salesiana;
- Un temps de consolidació d’una actitud i d’una pedagogia de formació permanent.
Salesià Prevere
«La formació específica del candidat al ministeri presbiteral segueix les orientacions i normes donades per l’Església i per la Congregació. El seu objectiu és preparar el sacerdot pastor educador des de la perspectiva salesiana».
La formació específica del salesià sacerdot o diaca permanent tendeix a la preparació d’un salesià cridat a actuar la missió juvenil a través del ministeri presbiteral o diaconal, a viure-ho en la comunitat salesiana amb corresponsabilitat fraterna amb el salesià coadjutor, i a expressar-ho en el context de la Família salesiana i en el més vast horitzó de l’Església i del món.
La identitat del salesià prevere ve donada per la fusió de dos elements que el caracteritzen (la consagració religiosa i la presbiteral) en una experiència única i original: «d’una banda, la consagració presbiteral és assumida, qualificada i vivificada per l’esperit i per la missió pròpies de la professió salesiana i, de l’altra, que assegura, enriqueix i fa fecunda la identitat pastoral de la seva vocació i la de tota la seva comunitat ».
Tenint present l’especificitat salesiana, es poden destacar els següents objectius de la formació específica del salesià prevere:
- Assimilar els sentiments de Crist Sacerdot, de qui el salesià, com Don Bosco, és testimoni per als joves necessitats, i viure el ministeri com a experiència espiritual;
- Sentir amb l’Església: assumir la identitat del sacerdot com és presentada per l’Església i en la relació amb la comunitat cristiana (laics, altres vocacions …); col·laborar en la realització de la missió segons el carisma salesià; obrar en comunió amb el Papa i els Bisbes;
- Créixer en la consciència que el ministeri presbiteral és una dimensió específica de la seva vocació salesiana que el caracteritza especialment: per l’aspecte juvenil i educatiu, per l’índole comunitària, i pel compromís de ser sacerdot sempre i a tot arreu en la diversitat de activitats, obres i rols;
- Desenvolupar una sensibilitat pròpia de l’esperit salesià per la dimensió catequètica, vocacional i mariana en l’exercici del ministeri sacerdotal;
- Madurar una actitud de discerniment espiritual i pastoral davant de persones i esdeveniments, per poder orientar els individus i la comunitat;
- Adquirir una formació teològica i pastoral sòlida i actualitzada, en sintonia amb les orientacions de l’Església i de la Congregació;
- Fer experiència del ministeri propi de l’electorat i de l’acolitat, del diaconat i del presbiterat, en el context de la comunitat local i inspectorial;
- Educar-se en una pedagogia de vida que prepari a viure en actitud de formació permanent.
VOCACIÓ SALESIANA RELIGIOSA
Aspiracions del cor
Qui ha sentit una inquietud vocacional, necessita confirmar-la. Per a això, oferim l’experiència inicial de la «comunitat proposta», on es viu acompanyat per salesians el procés de discerniment vocacional salesià. Em proposa Déu ser salesià? Acompanyant i destriant es pren la primera decisió: iniciar el procés per arribar a ser, si Déu vol, salesià.
Petició oficial
L’article 109 de les Constitucions Salesianes descriu el prenoviciat en aquests termes: «A qui s’orienta cap a la vida salesiana, se li ofereix l’ambient i les condicions adequades perquè conegui la seva vocació i maduri com a home i com a cristià. D’aquesta manera, amb l’ajuda d’un guia espiritual, pot decidir amb major coneixement i lliure de pressions externes i internes.
Immediatament abans del noviciat, es requereix una preparació especial, per reflexionar seriosament sobre l’opció vocacional i comprovar la idoneïtat necessària per començar el noviciat. Aquesta preparació es realitza mitjançant una experiència de vida comunitària i apostòlica salesiana «.
Novetats radicals
Segons l’article 110 de les Constitucions Salesianes, al noviciat, el candidat té la possibilitat d’iniciar l’experiència religiosa salesiana.
Per tant, la comunitat ha de ser un exemple de vida basada en la fe i alimentada per la pregària, on la senzillesa evangèlica, l’alegria, l’amistat i el respecte mutu creïn un clima de confiança i docilitat.
Amb l’ajuda del mestre, el novici estudia a fons les motivacions de la seva opció, comprova la seva idoneïtat per a la vocació salesiana, i s’orienta cap a la donació completa de si mateix a Déu per al servei dels joves segons l’esperit de Don Bosco.
El noviciat dura dotze mesos, segons norma de dret. Comença quan el candidat, admès per l’inspector, ingressa a la casa de noviciat, erigida canònicament, i es posa sota la direcció del mestre, que és el guia espiritual que coordina i anima tota la tasca formativa del noviciat.
El noviciat de la Inspectoria Maria Auxiliadora
L’Institut Salesià Sant Luigi Versiglia a Genzano di Roma, població situada al costat de Castelgandolfo i propera a la capital italiana, acull els novicis de l’Espanya salesiana i per tant, al novici amb el que compta la inspectoria. És un dels dos noviciats internacionals amb els quals compta la Congregació a Itàlia, l’altre es troba a Pinerolo, localitat piemontesa propera a Torí.
Qualificació per a la missió
Naturalesa i objectius del postnoviciat
D’acord amb els articles 113 i 114 de les Constitucions Salesianes, després de la primera professió religiosa, a la finalització del noviciat, s’inicia un període de vida consagrada durant el qual el germà, amb el suport de la comunitat i d’un guia espiritual, completa el procés de maduració amb la intenció de la professió perpètua, i desenvolupa, com a salesià laic o aspirant al sacerdoci, els diversos aspectes de la seva vocació.
Després de la primera professió segueix una etapa de maduració religiosa, que continua l’experiència formativa del noviciat i prepara el tirocinni.
L’aprofundiment en la vida de fe i en l’esperit de Don Bosco i una adequada preparació filosòfica, pedagògica i catequètica, en diàleg amb la cultura, s’orienten al germà jove perquè integri progressivament fe, cultura i vida.
El postnoviciat de la Inspectoria Maria Auxiliadora
La Casa Salesiana Virgen de las Nieves, a Granada, acull actualment el posnoviciat de l’Espanya Salesiana; dels nou postnovicis, tres són de la inspectoria.
Entrega generosa
Etapa d’intensa confrontació vital amb l’acció salesiana en una experiència educativo-pastoral.
Naturalesa i objectius del postnoviciat
Durant tota la formació inicial assenyala l’article 115 de les Constitucions salesianes – es dóna importància, juntament amb l’estudi, a les activitats pastorals de la nostra missió. Els joves salesians que inicien aquesta etapa són normalment els que han acabat l’immediat postnoviciat i entren de ple en contacte amb la vida salesiana en la seva missió.
El tirocinni és una etapa d’intensa confrontació vital amb l’acció salesiana en una experiència educativo-pastoral. En ell, el salesià jove s’exercita en la pràctica del sistema preventiu i, sobretot, en l’assistència salesiana.
Les incumbències que se li assignen a un tirocinnant han de ser típicament salesianes. Per exemple, la presència activa i fraterna entre els joves, les iniciatives culturals i de lleure, els exercicis d’associacionisme o les responsabilitats d’organització. No obstant això, s’ha de poder exercir com «educador de la fe».
La inserció realista del jove germà en l’ambient pastoral salesià comuna s’ha de fer de manera que s’orienti cap al doble objectiu: verificar i madurar la seva vocació.
Tots els elements que caracteritzen aquesta etapa es subordinen a aquesta finalitat. Acompanyat pel director i la comunitat, realitza la síntesi personal entre la seva activitat i els valors de la vocació.
La vida com a servei
Després del tirocinni -assenyala l’article 116 de les Constitucions Salesianes- el Salesià completa la seva formació inicial.
La formació específica del candidat al ministeri presbiteral segueix les orientacions i normes donades per l’Església i per la Congregació. El seu objectiu és preparar el sacerdot pastor educador des de la perspectiva salesiana. Aquest període de la formació es realitza normalment en una Casa salesiana destinada a aquest efecte, rep el nom de Teologat.
En algun moment d’aquesta etapa, el salesià fa la seva professió perpètua quan ha arribat a la maduresa espiritual salesiana que requereix la importància d’aquesta opció. Ordinàriament es fa sis anys després de la primera professió.
La formació del salesià sacerdot a la Inspectoria Maria Auxiliadora
En les dues inspectories salesianes d’Espanya la formació per a aquest període es realitza actualment en el Teologat de Madrid-Atocha.
Fins a l’últim alè, pels joves
La vida del salesià, estarà ja orientada – en comunitat i com a religiós consagrat – a la missió juvenil que és la que dóna l’estil a tota la nostra vida. Com Don Bosco, pensar, viure i treballar com a salesià, a qui ha descobert aquesta vocació i la viu, ens porta a comprendre i anunciar que el servei a Déu en els joves és fruit de l’Amor de Déu, i que el seu Amor és capaç d’omplir la nostra vida.
Centres de Formació y Universitats
Centre d’estudis catequètics
Som un organisme dependent de la Inspectoria Salesiana «Maria Auxiliadora», encarregat des de 1968 de la formació en l’àrea de la catequesi, la pastoral juvenil i l’ensenyament religiós escolar, convençuts de la necessitat d’una bona formació també en aquests camps.
Instituto Superior de Ciencias Religiosas (ISCR) DON BOSCO
El ISCR DON BOSCO es una institución académica, no lucrativa, de nivel universitario, que pretende la formación humanístico, teológica y pastoral.
Centre salesià de formació El Campello
Neix amb vocació de ser un Centre permanent (religiosos, seglars, institucions) d’animació en la religiosa, teològica, amb mirada profunda (creient) de la realitat, on s’originin, a més de la realització de diferents cursos, seminaris i experiències, idees de fons, propostes dinàmiques del pensament humà – cristià, acompanyament personal i familiar … amb una pedagogia activa, inspirada en el Sistema Preventiu.
Colegio Mayor Universitario
» San Juan Bosco»
Una completa carta de serveis d’allotjament amb habitacions reformades, restauració i menjar casolà, instal·lacions esportives i d’oci, i una àmplia gamma d’activitats socials, lúdiques, culturals i religioses.
Escola Universitària Salesiana Sarrià (EUSS) – Enginyeria
L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià neix fruit de l’experiència dels salesians en el món de l’ensenyament, per oferir uns estudis universitaris especialitzats en el camp de l’enginyeria.
Últimes notícies
FormacióNova etapa de la pàgina web salesians.cat
Ja estem de nou en línia! Tornem amb una renovació total del web de la Inspectoria per seguir explicant el que som, el...