Nova encíclica del Papa Francesc “Fratelli Tutti”: per una cultura de pau i diàleg a tot el món

6 octubre 2020

Per ANS.

Després de la Lumen Fidei (2013) i la Laudato Si’ (2015), el dissabte passat 3 d’octubre el Papa Francesc va entregar al món la seua tercera encíclica, la segona amb un tall “social” i clarament inspirada a partir del títol pel pobre d’Assís, de qui el Papa ha pres també el nom. Es tracta d’una encíclica d’àmplia mirada, que està dirigida no solament als catòlics, sinó també als exponents d’altres religions, a els  no creients i a les persones de bona voluntat.

Fratelli Tutti no és un element singular en el magisteri del pontífex argentí, sinó més aviat el fruit madur d’un llarg recorregut. “Els temes relacionats amb la fraternitat i l’amistat social van estar sempre entre les meues preocupacions … He volgut recollir en aquesta encíclica moltes d’aqueixes intervencions col·locant-les en un context més ampli de reflexió” indica el Papa en l’exordi.

En particular el text fonamental per a entendre la nova encíclica i el seu abast és el  “Document sobre la Germanor Humana per a la Pau Mundial i la Convivència Comuna” que el Sant Pare va signar a Abu Dhabi amb el Gran Imant Ahmad Al-Tayyeb, en el 2019, en el que ell mateix va definir “no un mer acte diplomàtic, sinó més aviat una reflexió realitzada en el diàleg i d’una obstinació comuna”.

En un món marcat per múltiples problemes i contradiccions – somnis fets fallida i projectes abandonats, cultura del descarte, falta de respecte dels drets humans, comunicació il·lusòria…- s’ha afegit de manera sobtada la irrupció de la pandèmia, tornant evident “la incapacitat d’actuar junts”.

Però la mirada del Papa no es deté solament en tons foscos. Hi ha una camí per a eixir i passa per la via de la compassió i de la misericòrdia, passa a través de l’exemple del Bon Samarità, que “segurament tenia programes per a aqueix dia… però que va ser capaç de posar tot a part i davant d’aqueix ferit, mateix sense conéixer-lo l’ha considerat digne de rebre el do del seu temps”.

Com el protagonista de la paràbola, un samarità, no es va fixar en les diferències entre ell i la víctima, un jueu, i així també hui el Pontífex convida a tots a ampliar els propis horitzons  “donant a la capacitat que tenim d’estimar, una dimensió universal”.

La invitació del Papa, per tant és la que cadascun faça la seua pròpia part: “No hem d’esperar-nos tot dels qui ens governen, seria infantil”; per a edificar un món obert i marcat per la germanor és necessari “iniciar des de baix i cas per cas, lluitar pel que és més concret i local”, conscients que “existeix un reconeixement bàsic per a complir si es vol caminar cap a l’amistat social i la germanor universal: adonar-se del que val un ésser humà, del que val una persona, sempre i en qualsevol circumstància”.

L’encíclica papal Fratelli Tutti es posa com un itinerari de marxa cap al diàleg entre els pobles i la misericòrdia entre els individus, per a construir una cultura de germanor universal entre els homes.

El text integre de l’encíclica està disponible en diversos idiomes en la web del Vaticà.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...