Per Salesians Comunicació.
«Fa 75 anys que tres Salesians van arribar a la nostra ciutat per posar en marxa aquest projecte d’educació de joves, que encara perdura en el temps i que tant bé ha fet i continua fent», comparteix Marco Antonio Romero Temblador, director de l’obra.
«El primer capítol està dedicat a la Comunitat Salesiana actual. Vindran nous capítols pels quals demanem la teva col·laboració», afegeix. El diumenge 21 de febrer haurien d’haver començat els actes de celebració i acció de gràcies per la tasca de la Congregació Salesiana a la ciutat de Granada, però la pandèmia i la prudència aconsellen posposar el programa oficial d’actes. Aquest fet no ha impedit comptar amb un llançament audiovisual que ha suposat el tret de sortida a l’efemèride.
Gràcies a la tasca de Víctor Márquez i els seus joves alumnes no s’ha deixat passar l’ocasió per estrenar una sèrie de documentals sobre la Família Salesiana a la ciutat.
«Fa 75 anys que tres Salesians van arribar a la nostra ciutat, per posar en marxa aquest projecte d’educació de joves, que encara perdura en el temps i que tant bé ha fet i continua fent», comparteix Marco Antonio Romero Temblador, director de l’obra . «El primer capítol està dedicat a la Comunitat Salesiana actual. Vindran nous capítols pels quals demanem la teva col·laboració», afegeix.
Els Salesians a Granada
El nom de Don Bosco comença a sentir-se a Granada a la fi de segle XIX. Són els xavals, com no podia ser d’una altra manera, els qui comencen a parlar del ‘sant dels joves’. La primera prova física es troba a l’Església de Sant Just i Pastor, on un salesià arribat a la ciutat el 1906 fa esculpir una imatge de Maria Auxiliadora, la Verge venerada pels religiosos. Una dècada més tard, els frares de l’Horta de Caputxins donen terrenys per a la construcció d’una escola salesiana a l’estil de les de Barcelona i Sevilla ja existents. No serà però fins el 1946 quan s’iniciarà la tasca educativa.
Segons Miguel Ángel Pareja, estudiós de la figura del sant, «es poden distingir dues clares etapes en el pas dels salesians per la ciutat de Granada, corresponents als edificis que van habitar»; és a dir, la del Triomf, fins a 1977, i la que viu actualment a El Zaidín.
Des dels començaments el centre va adoptar els principis de l’Oratori: col·legi i patis oberts a la ciutat i tracte familiar i personalitzat. Poc temps després van arribar les classes nocturnes enfocades a l’alfabetització i els cursos per formar fusters, germen de les futures formacions professionals.
La tasca realitzada per la Congregació va ser reconeguda per l’Ajuntament de Granada guardonant al centre amb la Medalla d’Or de la ciutat el 1996. Així mateix, dos anys més tard, el col·legi es va fer amb el Gorrión de Plata, màxim reconeixement atorgat pel barri de El Zaidín. El 2009, amb motiu del 150è aniversari de la fundació de la Congregació salesiana, l’Ajuntament de Granada va fer entrega de la Granada d’Or de la ciutat al Col·legi salesià Sant Joan Bosco.