Font: Junta de Andalucía
La consellera d’Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació de la Junta d’Andalusia, Rocío Ruiz, va visitar l’escola d’estiu gestionada per l’Associació Juvenil Carabela de Huelva que, al costat de l’Associació Hispanidad Avanza desenvolupa el projecte Atreveix-te a somiar a l’estiu, per oferir a la població infantil una oferta d’oci alternativa i atractiva per als mesos d’estiu. Atendran a un total de 80 menors en les zones desfavorides de El Torrejón i La Ordren Príncipe Juan Carlos.
Amb aquest projecte s’ofereix un espai lúdic-formatiu on créixer, divertir-se, relacionar-se i aprendre conjuntament, on el servei de menjador és un aspecte fonamental que pretén garantir l’alimentació de les persones participants.
Així mateix, s’ha elaborat un protocol de seguretat i autoprotecció en l’escola d’estiu per a conciliar en aquests moments els drets de nens, nenes i adolescents al descans, l’esplai, el joc i a les activitats recreatives, amb la protecció de la seva salut i seguretat enfront de la Covid-19.
La consellera ha estat acompanyada pel director general de Serveis Socials, Francisco Vidal, la delegada de Govern de la Junta d’Andalusia a Huelva, Bella Verano, la delegada territorial d’Educació, Esport, Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació, Estela Villalba, i el president de l’Associació Juvenil Carabela, Francisco José Mora.
La visita va servir per donar a conèixer el pressupost general del programa d’Escoles d’Estiu, que aquest es any ha incrementat fins als 2.442.840 euros davant els 1.889.903 euros de 2019, fet que suposa 552.937 euros més.
Les escoles d’estiu, que es desenvoluparan entre l’1 de juliol i el 31 d’agost, atenen nens i nenes entre 3 i 15 anys pertanyents a famílies amb dificultats econòmiques i / o en situació de risc d’exclusió. Aquest programa, gestionat per entitats sense ànim de lucre, té com a objectiu garantir tres àpats diaris (esmorzar, dinar i berenar), així com desenvolupar accions socioeducatives i d’oci i temps lliure. A més, aquestes escoles permeten conciliar també la vida familiar i laboral.
«Les famílies en situació d’exclusió no disposen de recursos per garantir una alimentació sana i equilibrada ni portar els seus nens i nenes a l’almenys una setmana de vacances a l’any, ni tampoc poden costejar activitats d’oci o culturals en els mesos d’estiu», ha lamentat la consellera, que ha afegit que «aquest programa pretén pal·liar aquestes situacions de desigualtat en les zones més vulnerables».
Rocío Ruiz ha ressaltat que «després de la declaració de l’estat d’alarma provocat per la pandèmia de la Covid-19, la vulnerabilitat de la població ha crescut, incrementant exponencialment la desocupació, multiplicant-se les necessitats socials d’un important nombre de ciutadans i de ciutadanes, el que impacta directament en necessitats bàsiques com és l’alimentació «.
En aquest sentit, «la Conselleria d’Igualtat ha tingut una resposta ràpida i àgil per garantir l’alimentació de nens, nenes i adolescents la situació econòmica s’ha vist agreujada per la crisi de la Covid-19, empobrint encara més a les famílies que ja estaven en situacions d’exclusió social «, ha destacat Rocío Ruiz.
Les escoles d’estiu es van posar en marxa el 2013 en desenvolupament del decret llei 7/2013, de 30 d’abril, de mesures extraordinàries i urgents per a la lluita contra l’exclusió social a Andalusia, dins de el Pla Extraordinari de Solidaritat i Garantia Alimentària, l’objectiu és garantir les necessitats alimentàries bàsiques de persones i famílies en situació d’exclusió social o en risc d’estar-ho.
La majoria d’aquestes escoles s’organitzen en centres educatius d’ensenyament primari que, en aquesta ocasió, s’han hagut d’adaptar a les mesures de seguretat obligades per la pandèmia de la Covid-19. Així, totes les entitats han hagut de realitzar un protocol de seguretat, que inclou les accions de protecció com ara la desinfecció diària de les instal·lacions, el manteniment de la distància de seguretat, el rentat de mans o la utilització de màscares.
Igualment, hi haurà un seguiment dels participants per si presentessin símptomes i s’ha reduït la ràtio de les activitats i delimitat els espais per comptar amb totes les garanties.