Per Catalunya Religió/ Bisbat de Lleida / Comunicació Salesians
Pili Lance, responsable de la Pataforma Social Salesiana a Lleida explica com el casal d’estiu i altres accions ajuden a que els infants, joves i famílies més vulnerables no es quedin enrere.
La Plataforma Social dels Salesians (PES) a Lleida segueix amb totes les seves activitats. El Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) i els pisos d’emancipació tenen totes les seves places cobertes. El Servei d’inserció sociolaboral segueix amb la dinàmica de cercar i buscar feines a la temporada d’estiu i amb bon ritme.
L’espai Jove segueix oferint sessions d’alfabetització i assessorament jurídic. I finalment s’ofereixen dos Casals d’estiu a partir dels Serveis d’intervenció socioeducativa per als joves més vulnerables: al matí per als més petits i a la tarda pels més grans de dotze anys. Uns 90 infants i joves del barri de la Bordeta. Als casals atenen, amb grups autònoms i reduïts de 10 nens, infants i joves de fins a 16 anys en els centres de Mercadet, Mercat i Trampolí.
El confinament recent del Segrià de moment no ha fet perillar la situació als casals, tot i que dos grups estan en quarantena i un cop l’hagin passada la prioritat és tornar a la normalitat.
Des de Salesians també s’impliquen amb un grup de 15 joves que no poden fer casal i que treballen contra la xenofòbia i el racisme. Els ofereixen activitats de matí per evitar que es quedin a casa sense cap recurs educatiu.
Gràcies a la col·laboració econòmica del bisbat de Lleida i d’una subvenció gestionada per la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, han pogut contractar monitoratge nou i assumir els costos extres de neteja. Ara estan a l’expectativa per si es produeixen canvis i retrocessos, per exemple, amb un nou confinament a les cases.
Infants que es menjarien la cadira
Mentrestant, segueixen treballant. Per una banda, han hagut de gestionar la por. “Si no haguéssim insistit, molts nens no haguessin vingut”, apunta Pilar Lance, responsable de la PES Lleida. Un cop han tingut els infants al centre, han detectat que durant el confinament “els petits han perdut moltíssim”. “Tenim nens que al març llegien i que ara no llegeixen”, explica.
El seu equip percep molta diferència entre centres escolars pel que fa al suport i acompanyament a les famílies. “Hi ha centres que han abandonat els nens durant aquests tres mesos”. Lance relata que des de salesians “més que mai s’ha fet un acompanyament a les famílies” perquè “són gent abandonada”. En el moment de la pandèmia “tothom té por i tothom s’amaga” i denuncia que a aquestes famílies “no les trucava ningú, només nosaltres”.
Al casal ara fan deures per posar-se al dia, i amb els grans fan tallers de treball emocional. S’adonen que durant el confinament a les cases hi ha hagut 8 ordinadors per 90 nens i que “molts pares han sigut incapaços d’ajudar als fills perquè tampoc sabien com funcionaven els dispositius”.
En el cas de l’acompanyament en l’emergència social, han detectat “ajudes amb targetes moneders que no funcionaven” i ara ho veuen amb els infants que participen del casal. A l’hora de dinar, diu, “els nens es menjarien fins i tot la cadira”. Porten gana acumulada.
L’acció dels Salesians s’emmarca en el treball de les entitats de la Xarxa d’Acció Social i Caritativa del Bisbat de Lleida, que no tanquen a l’estiu, al contrari, i la seva activitat i l’atenció als més vulnerables s’intensifiquen per pal·liar els efectes de la pandèmia.