Per FCJDBC
Dissabte 14 de novembre pel matí es va dur a terme la primera part de les jornades formatives ( la segona el mes de gener) orientades als premonitors de primer i segon any i als equips directius dels diferents centres juvenil de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya (FCJDBC).
Degut a la situació actual les jornades es van realitzar en format on-line, amb la participació de més de 100 joves de diferents centres, que a més de la sessió formativa, van tenir un moment per compartir experiències per créixer com a persones educadores i portar als seus centres l’educació en l’estil de Don Bosco.
Tot i fer-ho on-line, per vetllar per la seguretat de totes les persones participants, es va mantenir l’essència de cada any i es van organitzar en diferents espais igual d’importants per poder aprendre, créixer i conèixer-se.
Continguts de la jornada
Es van realitzar tres formacions diferenciades pel voluntariat de primer any, segon any i els equips directius.
Per aquells monitors i monitores que acaben d’aterrar als centres juvenils i encara no saben molt bé que és això d’un esplai, es van fer unes formacions en les quals es treballava què vol dir educar, ser monitora, es discutia quines qualitats havia de tenir… en definitiva, quin ha de ser el seu rol.
Mireia Arquer, del MJS de Sarrià, va explicar que “tot i el nou format on-line, la formadora va adaptar-se molt bé permetent la interacció entre els assistents, i d’aquesta manera els joves van poder copsar les diversitats de funcionaments i recollir propostes pels seus centres”.
D’altra banda, per aquelles persones voluntàries amb una mica d’experiència en el món del lleure, es va reflexionar sobre les bones pràctiques en el centre juvenil. Una formació més orientada a compartir les experiències pròpies i reflexionar sobre les actuacions com a monitors i monitores.
En canvi, per a tots els membres que formen part dels equips directius dels centres, es va oferir un monogràfic “El sistema de protecció a la infància des d’una perspectiva global”, amb l’objectiu de sensibilitzar al voluntariat sobre la necessitat de generar una cultura del bon tracte dins i fora de l’entitat .
En David Gómez, del Centre Juvenil Martí Codolar, va destacar que “la metodologia utilitzada va permetre aprendre de l’experiència dels altres».