Per Salesianos Sant Boi
Cap Infant Sense Joguina és un projecte solidari que dedica cada any els seus esforços a gestionar, preparar i repartir regals entre aquelles famílies que més ho necessiten del municipi de Sant Boi de Llobregat. Es tracta d’una iniciativa que organitza l’Obra Salesiana del propi municipi de Sant Boi, i és coordinat per un grup de joves que provenen de diferents àmbits d’aquesta obra. Actualment, es compta amb una trajectòria de més de 30 anys treballant per aquesta causa.
Al llarg dels anys, la metodologia, els equips i els números han anat canviant en funció de les necessitats de cada moment. Però l’objectiu sempre s’ha mantingut estable: aconseguir tornar el somriure i la il·lusió a aquells que poden perdre-la en dates tan especials com la nit del 5 de gener. En col·laboració amb Serveis Socials, cada any es disposa d’una llista de famílies, nens i nenes als quals dirigir la seva ajuda i tasca. Aquest any, després d’arribar als 244 infants durant l’última campanya, van apuntar a un objectiu més ambiciós, arribar a gairebé 300. Les circumstàncies socials i la crisi provocada per la Covid-19 van fer molt més necessària la tasca de tornar il·lusió i somriures , i des de la casa salesiana no es volia posar límits.
Després d’una etapa prèvia d’organització, i sempre sota les mesures necessàries a adoptar sota un protocol sanitari adequat, al desembre es van posar mans a l’obra per dur a terme les tasques més pràctiques del seu servei: ajuntar als voluntaris per dedicar-se a aconseguir, embolicar i ordenar tots els regals en vistes a la nit de Reis. Però per això necessitaven abans aconseguir els diners i apadrinaments necessaris, i aquest any (a causa, entre altres coses, a la situació i a les mesures i restriccions socials imposades) havien d’innovar. Totes les propostes d’any anteriors eren impossibles en les noves circumstàncies, així que van proposar noves idees.
Innovant: campanya de Reis en pandèmia
Per començar, van decidir llançar una campanya de crowdfunding a través de la plataforma Ulule, un portal a través del qual qui volgués podia fer aportacions econòmiques que es destinarien íntegrament a la causa. En aquesta plataforma es va explicar el projecte, les motivacions i es va compartir, amb tots els que ho van llegir i van donar-hi suport, la il·lusió que els mou cada any. Il·lusió compartida amb moltes persones, ja que no només es va superar l’objectiu inicial de 2.000 €, sinó que es va aconseguir un 171%, amb 3.435!
Paral·lelament, es van submergir en l’organització d’un festival de música en streaming, en el qual, al llarg de tot el diumenge 13 de desembre de l’any 2020, aquells que van comprar entrades van poder gaudir de música en directe d’artistes increïbles, acompanyant-los amb interessants xerrades i entrevistes del presentador i moderador Alejandro Sáiz. Entre la varietat d’estils i artistes, es va poder comptar amb la llum i el talent de El pot petit, Ferran Palau, Sunnygirls, Lion, Ramon Mirabet, Seikos, Irene Moreno, Dídac i Xavi Flores, Bertt Que, Aloha Bennets, Soc un bohemio, Cesc Oficial, Èxta6, Roger Padrós, Miriam Faylinn, Marc Carrey, Sara Roy, Nuria Pine i Núria Gil.
Tot i que aquesta part del projecte va començar com una prova per veure a on es podia arribar, es van superar les pròpies expectatives amb un resultat que els va deixar més que satisfets i arribant a vendre més de 100 entrades.
Finalment, gràcies a la col·laboració de nombrosos comerços i establiments del barri Marianao del municipi, es va sortejar una cistella amb productes valorats en més de 300 €.
Llegint aquestes línies es pot observar a grans trets el que busca i aconsegueix Cap Infant Sense Joguina, però en realitat significa molt més. L’èxit d’aquestes iniciatives no ha estat únicament econòmic, sinó que demostra que, tot i el difícil que ha estat un any com el 2020, les persones encara volen ajudar, lluitar per causes comuns, i que la il·lusió segueix sent una força que mou el món. Aquesta iniciativa no podria seguir endavant sense tots aquells que li donen suport d’una manera o altra: des de l’equip intern, els col·laboradors i col·laboradores que participen a través de qualsevol de les vies, i tots aquells voluntaris que donen el seu temps per aconseguir uns objectius comuns.