"Hi havia una vegada un grup d’antics alumnes d’un col·legi salesià. Convocats pel seu director, es van reunir i van parlar. Animats, van seguir fent-ho cada setmana durant cinquanta anys. Al llarg d’aquest temps van arribar a constituir-se en associació ". Així descriu Francisco Mesa, autor del llibre Aromes de gratitud, els inicis del col·lectiu, conformat per estudiants del Col·legi Salesià San Isidro de La Orotava, tant antics com actuals, els que conceben al centre com una part important de la seva vida.
La iniciativa va sorgir com a conseqüència de la commemoració, l’any passat, dels cinc decennis d’existència de l’associació. Ja amb motiu de les noces d’argent els seus membres van editar un petit fullet, una idea que van voler reprendre i, al mateix temps, donar-li major amplitud.
Es va comentar en junta directiva i es va començar a treballar amb l’objectiu d’explicar una breu història amb algunes fotografies. Però aquesta tasca els va entusiasmar i van pensar que podien complementar-la amb algunes històries de persones molt unides a l’escola, com les de don Santiago, un professor seglar dels anys 50, i algú representatiu del personal laboral, com Isaac, el porter, "l’amic de tots ", expliquen l’autor i el president de l’Associació d’Antics Alumnes, César Hernández Llopis.
El llibre dedica una part als primers sembradors, Claudio Sánchez Martín, Pacífico Medina Sevillano, José Rodríguez González i José Mondéjar Lerma, els quatre directors que va tenir el centre en els anys anteriors al fet que es fundés l’esmentada associació. També fa una referència a tots els seus presidents, des del començament fins a l’actualitat, i inclou un reportatge fotogràfic amb les celebracions i esdeveniments més importants relacionats amb el col·legi Salesià durant aquests 50 anys. En la seva major part les fotografies són de l’arxiu de l’associació.
Els socis van trigar un any a acabar el llibre, perquè no es tracta només d’escriure la història sinó de corroborar les dades, buscar dates …, i això porta temps, sostenen Mesa i Hernández.
Aromes de gratitud, que va ser presentat el 19 de desembre al centre educatiu i del que es van editar 500 exemplars, no es troba a la venda. A les persones que volen tenir-ho se’ls demana un donatiu de 10 euros. Una petició d’acord amb la filosofia de treball de l’associació.
Una tasca social que es manté.
Explica Francisco Mesa que hi va haver una època en què gran part de les respostes esportives i socials de La Orotava que no es donaven des d’altres àmbits les cobria l’associació. Va introduir el futbol sala al nord de l’illa i va donar suport al naixement del Club Bàsquet San Isidro. Els seus responsables de llavors es van atrevir a portar a Jeanette i al cantant José Francisco, per les festes de Maria Auxiliadora. També van col·laborar amb el Cineclub i organitzar classes d’alfabetització quan es va començar a exigir el certificat corresponent. Actualment, la tasca social es manté amb diferents projectes.
En total són 250 socis i la junta directiva és molt jove. L’únic requisit per participar és pagar la quota i ser alumne o antic alumne.