VIURE A FONS | CICLE B – XX DIUMENGE DE DURANT L’ANY

12 agosto 2024

Jn 6,51-58

En aquell temps, Jesús digué als jueus: «Jo sóc el pa viu, baixat del cel. Qui menja aquesta pa, viurà per sempre. Més encara: El pa que jo donaré és la meva carn, perquè doni vida al món.» Els jueus es posaren a discutir. Deien: «Com s’ho pot fer aquest, per donar-nos la seva carn per menjar?» Jesús els respongué: «Us ho dic amb tota veritat: Si no mengeu la carn del Fill de l’home i no beveu la seva sang, no podeu tenir vida en vosaltres. Qui menja la meva carn i beu la meva sang té vida eterna, i jo el ressuscitaré el darrer dia. Ben cert: la meva carn és un veritable menjar, i la meva sang és una veritable beguda. Qui menja la meva carn i beu la meva sang està en mi i jo en ell. A mi m’ha enviat el Pare que viu, i jo visc gràcies al Pare; igualment, els qui em mengen a mi viuran gràcies a mi. Aquest és el pa baixat del cel. No és com el que van menjar els vostres pares. Ells van morir, però els qui mengen aquest pa, viuran per sempre.»

L’Evangeli ens presenta un autèntic discurs eucarístic. En uns moments inicials del cristianisme, en què segurament hi hauria polèmica sobre el sentit últim de l’Eucaristia, l’evangelista ens presenta el mateix Jesús afirmant la seva presència autèntica en el Pa i el Vi. La comunió té, llavors, un sentit profund d’intimitat i d’unió amb Jesús (ell està en mi i jo en ell). Grans sants de la història de l’església han insistit en la necessitat de celebrar habitualment els sagraments de la reconciliació i la comunió, perquè la vida cristiana amb sentit, coherent, només és possible des d’aquesta íntima unió amb el Senyor.
Gràcies Senyor, perquè en el Darrer Sopar vas partir el teu pa i vi en infinits trossos, per saciar la nostra fam i la nostra set …

Gràcies Senyor, perquè en el pa i el vi ens lliures la teva vida i ens omples de la teva presència.

Gràcies Senyor, perquè ens vas estimar fins al final, fins al punt de donar la vida.

Gràcies Senyor, perquè vas voler celebrar el teu lliurament, al voltant d’una taula amb els amics, perquè fossin una comunitat d’amor.

Està demostrat per l’experiència que els ajuts més forts del jovent són els sagraments de la confessió i de la comunió. Doneu-me un jove que freqüenti aquests sagraments i el veureu créixer en l’edat juvenil, arribar a la maduresa i assolir, si Déu vol, la més avançada vellesa amb una conducta que serà l’exemple de tots els que el coneguin.

SAN JUAN BOSCO, Obras fundamentales, BAC Madrid 1978, pàg. 169-170.